Početna stranica / VI KONGRES i XXII SIMPOZIJUM UMSTIB-a REPUBLIKE SRPSKE SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM

VI KONGRES i XXII SIMPOZIJUM UMSTIB-a REPUBLIKE SRPSKE SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM 06-09.06.2024.GODINE

„DOBRO RAZMISLITE ŠTO JE BILO I ŠTO ĆE JOŠ BITI.”

U periodu 06-09.06.2024.godine UMSTIB Republike Srpske je bio domaćin VI Kongresu i XXII Simpozijumu medicinskih sestara, tehničara i babica sa međunarodnim učešćem. UMSTIB Republike Srpske po dvadeset drugi put je organizovao veliko okupljanje impresivnog broja priznatih stručnjaka iz svijeta sestrinske njege. Na ovom Kongresu i simpozijumu stvorena je jedinstvena prilika za izmjenu strukovnog i naučnog iskustva, takođe je ovo bila prilika da se Banja luka i njena okolina predstavi u svojim ljepotama i vrijednostima. Kongres i Simpozijum je bio namijenjen svima koji se direktno ili indirektno bave sestrinskom njegom: od samih učesnika, postojećih strukovnih udruženja, naučnih i stručnih institucija. Rad Kongresa i Simpozijuma odvijao se kroz plenarna predavanja, usmena izlaganja, poster prezentacije i usklađene diskusije, čime je pružena prilika svim zainteresovanim učesnicima za razmjenu informacija vezanih za stručni rad, naučna istraživanja, nove ideje i tehnologije, te njihovu primjenu u svakodnevnoj praksi, a sve sa ciljem poboljšanja brige za ljudsko zdravlje, jer medicina i zdravstvena njega kao nauke napreduju iz dana u dan. Ne postoji ništa važnije od obrazovanja, tu je ulog najveći. Naša budućnost zavisi od kvalitetnog obrazovanja u sadašnjosti.

Jedan od slogana koji se koristio na ovom skupu je: „Ne idite tamo gdje vas put vodi, idite radije tamo gdje nema puta i ostavite trag.”

U toku tri Kongresna dana oko 400 učesnika je imalo priliku da čuje 100 prezentacija od strane stručnjaka iz svijeta zdravstvene njege. Učesnici su bili iz Njemačke, Norveške, Švicarske, Republike Slovenije, Republike Hrvatske, Federacije BiH, Distrihta Brčko, Republike Srpske, Republike Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Na Kongresu su uzeli učešće članovi Balkanske asocijacije medicinskih sestara koja je bila pokrovitelj VI Kongresa UMSTIB Republike Srpske sa međunarodnim učešćem.

Održana su četiri okrugla stola na teme

 • „Pravo vrijeme za pokretanje promjena u sestrinstvu” BAMS
 • „Putevi karijere u sestrinstvo“
 • „Sestrinska radna snaga jednim glasom do promjena”
 • „Medicinske sestre sledeće generacije”

 • Radionica: „ Šta i kako dalje“

Institucionalni pokrovitelj je bilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Zlatni sponzor UKC Republike Srpske prof dr Vlado Đajić

Podršku u organizaciji Kongresa su dali: UKC Republike Srpske, Grad Banja Luka, Hemofarm, Medikom Bijeljina, Lohmann Rauscher, NovoNordisk, Đakovićd.o.o.,Bimed, Oktal Pharma, Sky2travel, Art print, Abbvie, Tosama, Si Medis….

Svečano otvaranje Kongresa je održano 06.06.2024.godine u 18 časova u Kristalnoj dvorani hotela Bosna.
Svečanom otvaranju su prisustvovali: prof dr Vlado Đajić direktor UKC Republike Srpske , ispred Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske viši stručni saradnik za sestrinstvo Mirjana Janković, Kecman dr Mira grad Banja Luka, Slađana Vranješ pomoćnik direktora UKC Republike Srpske za sestrinstvo, Mirko Šerbedžija i Aleksandar Meseldžija Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske, Predstavnici udruženja Fizioterapeuta Republike Srpske, udruženja medicinskih sestara regije Prijedor, Foča.. .

Naši dragi saradnici i prijatelji iz Slovenije Društvo medicinski sester, babic in zdravstveni tehnikov Ljubljana Đurđa Sima , Gordana Lokajner sa saradnicima,Tomislav Kovačević Švicarska, Hrvatske Veleučilište u Bjelovaru Sabina Bis , Živko Stojčić i saradnici, Knin Marija Antić Matić, Mirjana Čargonja, Akademija vaspitačko medicinskih studija Ćuprija Sunčica Ivanović i Milena Cvetković Jovanović, Udruženje Sestrinstvo Beograd Marija Galić i saradnici, UMSTIB Republike Srbije Dragan Kodžo, predstavnici IVB Dedinje, UINARS Srbija Gordana Dragošev i saradnici i mnogi drugi.

Nakon svečanog otvaranja održana plenarna tematika Kongresa na teme:

 • KO JE MEDICINSKA SESTRA I TEHNIČAR – POVIJESNI RAZVOJ I IZAZOVI BUDUĆNOSTI
 • GDJE JE NESTALA EMPATIJA
 • KAKO DA POVRATIMO I ZADRŽIMO KOLEGIJALNOST
 • SESTRINSTVO KOMPLEKSNA PROFESIJA

Plenarna tematika je izazvala jako dobru, zanimljivu, konstruktivnu diskusiju u kojoj su učestvovali Goran Mošić, Mirjana Blanuša, Rradenka Ćiraković, Mevludin Babajić, Gordana Bešliovska, Đurđa Sima,Tomislav Kovačević, Gordana Dragošev, Marija Galić, Jana Goriup, Dragan Kodžo, Živana Vuković-Kostić, Duško Bjelić, Stojanka Mirković, Spomenka Hotilovac i drugi učesnici Kongresa koji su svojim mišljenjem i pitanjima dali veliki doprinos da teme plenarne tematike budu zanimljive prisutnima.

Imali smo priliku razmijeniti znanje, iskustvo, raspravljati o modernim tehnologijama u sestrinstvu , ali i pričati o istoriji koja nam je jednako važna kao i budućnost. Jer da biste gradili budućnost morate voditi računa o prošlosti i sadašnjosti.

U toku Kongresa i simpozijuma učesnici su imali priliku da upoznaju grad, njegove ljude, pri. Učesnici su nakon svake sesije mogli razviti diskusiju i razmijeniti svoje stavove na teme koje su obrađene. Kongres je bio veoma značajan za medicinske sestre kako Republike Srpske tako i sestre iz regije, koje su izrazile svoje zadovoljstvo organizacijom Kongresa i dale obećanje da će biti učesnici i sledećih skupova u organizaciji Uduženja.

Zaključci VI Kongresa Kongresa:

 • Nema budućnosti bez prošlosti, istorijski pregled nudi informacije o razvoju struke medicinske sestre i tehničara
 • Praksa zasnovana na dokazima neophodna da bi se postigla visokokvalitetna njega. Raditi svakodnevno na poboljšanju i održavanju visokog kvaliteta zdravstvene njege
 • Kolegijalnost moramo povratiti u naše redove, profesionalnost i kolegijalnost su veoma povezani pojmovi. Oni koji cijene svoj posao, takođe cijene i pozitivnu radnu atmosferu, saradnju i pomoć koju rado pružaju, ali je i traže, kada im je potrebna. Poboljšanje saradnje i međusobnog poštovanja u okviru radne organizacije je neophodno u svim zdravstvenim ustanovama.
 • Svakodnevno raditi na edukaciji o značaju empatije i empatične komunikacije u odnosu medicinska sestra - pacijent., radi što bolje saradnje a u cilju što bržeg oporavka bolesnika. Važno je da medicinske sestre kroz cjeloživotno obrazovanje i edukaciju unaprjeđuju svoje komunikacione vještine, posebno vještinu aktivnog slušanja koja je preduslov za iskazivanje empatije.
 • Ageizam kao novi pojam kao nešto veoma važno jer ageistični stavovi medicinskih sestara utiču na kvalitetu pružene njege i lične preferencije u odabiru specijalnosti vezane za gerontološku njegu. Izraditi nacionalne smjernice i konkretne preventivne mjere za sprečavanje dobne diskriminacije kod medicinskih sestara kao koordinatora, edukatora i pružaoca sestrinske njege.
 • Stručna praksa osnov i važna je za nastavak rada i cjeloživotnog učenja medicinskih sestara
 • Preventivnim mjerama raditi na eliminaciji i sprečavanju konflikata koji se javljaju u toku rada. Međuljudski odnosi i komunikacija medicinskih sestara mogu da se odraze i na kvalitet zdravstvene njege pacijenata.
 • Sestrinstvo je kompleksna profesija koja napreduje, neophodno pratiti savremena dostignuća zdravstvene njege. Medicinske sestre analiziraju i evaluiraju svoju profesionalnu praksu, i gdje je potrebno mijenjaju je i unapređuju kako bi obezbijedile bezbjednu, pristupačnu, odgovornu, efikasnu, efektivnu, održivu i odgovarajuću zdravstvenu zaštitu.
 • Jačati rad sestrinskih organizacija i motivisati medicinske sestre da budu članovi strukovne asocijacije
 • Izraditi brošuru o sigurnosti pacijenta, najčešćim pogreškama koje se javljaju pri pružanju zdravstvene njege i kako ih spriječiti
 • Autentično vrednovanje zdravstvene njege u društvu i u zdravstvu osigurava uslove za jačanje sestrinske svijesti o vrijednosti vlastite profesije i nezavisnosti
 • stečenih kompetencija i vještina od neprimjerenih uplitanja sa strane.
 • XXIII Simpozijum UMSTIB Republike Srpske će biti održan 05-08.06.2025.godine

VI Kongres i XXII simpozijum sa međunarodnim učešćem je završen u planiranom roku i sa ispunjenim očekivanjima učesnika koji su ga ocjenili sa najvećom ocjenom prilikom anketiranja.

„Borili smo se i umorili. Sad nam ostaje samo da branimo ono što smo stekli.“ Duško Radović

 

Predsjednica UO UMSTIB
Mr sci Živana Vuković-Kostić