Početna stranica / II Savjetovanje glavnih i odgovornih sestara 05.12.2014. godine Kozarska Dubica

II Savjetovanje glavnih i odgovornih sestara 05.12.2014. godine Kozarska Dubica

05.12.2014.godine u hotelu “Zepter” u Kozarskoj Dubici održano je II Savjetovanje glavnih odgovornih sestara na temu: „Uloga rukovoditelja i praksa temeljena na dokazima“ i „Trebam li ostati ili bih trebala/o ići“.

Savjetovanju su prisustvovale medicinske sestre tehničari zaposlene u zdravstvenim ustanovama u Kozarskoj Dubici, Prijedoru, Gradišci, Srbcu i Banja Luci. Svojim prisustvom i aktivnim učešćem savjetovanje su uveličale penzionisane koleginice: Stevka Švraka, Rada Blagojević, Dubravka Debeljak, Kata Zelenika i dr.

Radovi koji su prezentovani na II Savjetovanju : “Motivacija” autora Neda Turoman i Duško Bjelića Bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica “Kozarska Dubica. Duško Bjelić nam je u svom izlaganju govorio : šta nas motiviše u poslu/životu, šta je motivacija, šta nas demotiviše, šta je u osnovi straha, šta može da nas motiviše? Nakon izlaganja uslijedila je diskusija i zaključak učesnika. Kako do uspjeha: Uočavanjem samoefikasnosti, vjerovanjem o samoefikasnosti, odabir ciljeva, napor, emocije, suočavanje i samopouzdanje. Važna stvar: iščekivanje pozitivnog ishoda – optimizam. Šta karakteriše uspješne ljude: pozitivna evaluacija svojih sposobnosti istrajnost i marljiv rad – fokus komunikacijske vještine.

Drugi rad koji nam je govorio o praksi temeljenoj na dokazima pod nazivom „Koronarografija kada, kako, zašto“ autor Darko Adžić, Darija Radonjic, Areta Davidovic, Dragan Karan. Rad je prezentovala Darija Radonjić koja se u svjoj prezentaciji osvrnula na istorija koronarografije, šta je koronarografija, indikacije za koronarografiju , zašto koronarografija…U toku prezentacije slušaoci su imali priliku čuti na koji način se obavlja ta metoda, uloga sestre/tehničara u istoj, ko čini tim koji izvodi koronarografiju, rezultate koji su postignuti u period 2007-2014 godine. Nakon prezentacije uslijedila je diskusija na ovu temu, prezentatorka je uspješno odgovorila na postavljena pitanje.

Drugi dio savjetovanja pod nazivom „Trebam li ostati ili bih trebala/o ići“. je bio posvećen koleginicama koje su penzionisane. Učesnici skupa su imali priliku da čuju iskustva koleginica koje su provele 40 godina radeći kao medicinske sestre. Koleginice su nam dale odgovore na pitanja o svom radnom iskustvu, cjeloživotnom učenju, izazovima sa kojima su se susretale u toku rada, šta za medicinsku sestru znači uniforma, podršku koju su pružale mlađim koleginicama i kolegama, uslovima rada, svakodnevnim stresom itd. Kako su učesnici zaključili da naše koleginice svojim iskustvom, znanjem, entuzijazmon mogu pomoći u daljnjem radu udruženja predloženo je da se formira sekcija medicinskih sestara/tehničara u penziji UMSTIB RS. Ovaj prjedlog je jednoglasno prihvaćen od strane učesnika i da bi se isti realizovao postupiće se po Statutu udruženja.

Zaključak II savjetovanja je :

  • 1. Medicinske sestre/tehničari čine gotovo plovinu od ukupnog broja svih zaposlenih u sistemu zdravstvene zaštite i prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije , pružaju 69% usluga. Medicinska sestra radi na području zdravstva, opis posla uključuje brigu, praćenje, nadzor, savjetovanje pacijenata te dokumentovanje i njegu. Opis posla može obuhvatiti prevenciju, rehabilitaciju, zdravstveno vaspitanje i promociju zdravlja….
  • 2. Medicinske sestre mogu biti u bolnici, staračkom domu, ambulanti.. Postoje razlike u zadacima sestara zavisno od mjesta zaposlenja. Medicinska sestra mora biti emocionalno zrela, stabilna kako bi mogla razumjeti i nositi se sa ljudskim patnjama, hitnim slučajevima, zdravstvenim problemima
  • 3. NEGDJE Moderno sestrinstvo danas predstavlja zasebnu profesiju visokog stepena obrazovanja u domenu razvoja nauke i dovodi do usavršavanja na nivoima obrazovanih magistara i doktora zdravstvenih nauka. Sam razvoj sestrinstva kao obrazovanog kadra, predstavlja put praćenja inovacija usmjerenih na promociju zdravlja, a sve radi poboljšanja profesionalne njege bazirane na istraživačkom radu",
    I jednog dana ovo će biti i kod nas zahvaljujući našem radu, jedinstvu, vizionarstvu jer JEDINA OSOBA KOJA TE MOŽE SPASITI SI TI !!!!!!