Početna stranica / Međunarodni dan medicinskih sestara 12 maj - Sedmica sestrinstva 10.05.-15.05.2016.godine

Međunarodni dan medicinskih sestara 12 maj - Sedmica sestrinstva 10.05.-15.05.2016.godine

UDRUŽENJE MEDICINSKIH SESTARA, TEHNIČARA I BABICA REPUBLIKE SRPSKE
STRUKOVNI SINDIKAT MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA REPUBLIKE SRPSKE

Međunarodni dan medicinskih sestara, koji se u svijetu i Republici Srpskoj obilježava 12. maja u znak sjećanja na datum rođenja Florence Nightingale (1820. - 1910.), engleske bolničarke i začetnice modernog sestrinstva u svijetu, koja je smatrajući da su medicinske sestre neizostavan oslonac u zdravstvu te da se trebaju školovati, inicirala ulazak profesionalnog obrazovanja medicinskih sestara. "Senzibilitet za osjećaje pacijenata, emotivnost i zrelost, briga i nježnost, odgovornost i pažnja, samostalnost ali i timski rad, pokazatelj su jedinstvenog poziva medicinskih sestara. Iako ne polažu Hipokratovu zakletvu, medicinske sestre i tehničari uvijek su posvećeni dobrobiti bolesnika u njegovim najtežim životnim stanjima, kako bi se on što prije oporavio i ozdravio, fizički, mentalno i duhovno. Sestrinski poziv izvlači na svjetlo dana sve ono najpozitivnije i najetičnije što se krije u ljudskom biću".

Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske 12 maj obilježilo je tradicionalno sa sedmicom sestrinstva. Ove godine kao i prethodnih UMSTIB RS koji je zvanični član/posmatrač koristio je slogan ICN-a. Slogan ovogodišnjeg Međunarodnog dana sestara je: „MEDICINSKE SESTRE SU SNAGA ZA PROMJENE“

U periodu od 10.05.2016.god. do 15.05.2016 godine u zdravstvenim ustanovama medicinske sestre/tehničari su organizovale predavanja za korisnike svojih usluga kao i za koleginice i kolege.

10 i 11.05.2016.godine su u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske članovi udruženja organizovali edukativna predavanja za korisnike naših usluga i članove udruženja.

12 i 13.05. 2016 godine u Banja Luci u parku Petak Kočić u periodu od 12-15 časova građanima grada Banja Luke su pružane usluge u skladu sa sestrinskim kompetencijama (mjerenje TT, RR; ŠUK-a, sestrinski preventivni razgovori itd.). Veliki broj građana je podržao ove aktivnosti i zahvalio se medicinskim sestrama i tehničarima na njihovim aktivnostima. Ovu aktivnost su podržali studenti zdravstvene njege Medicinskog fakulteta u Banja Luci.

U organizaciji UMSTIB RS i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske 12.05. 2016.godine sa početkom u 19 časova u vijećnici Banskog dvora je održana Svečana akademija u čast MEĐUNARODNOG DANA MEDICINSKIH SESTARA.

Posebno svečano je bilo na akademiji u prepunoj sali vijećnice svi smo se osjećali veoma ponosno što smo dio sestrinske profesije. Na akademiji su prisustvovali pored porodice Trišić, prof dr Mirko Stanetić, Dr Snježana Bursać-Novaković, dr Rade Dujaković, prof dr Nikola Laganin, dr Dušan Maksimović, i druge uvažene zvanice.
Svečana akademija počela je izvođenjem himne Republike Srpske, poslije čega se prisutnima obratio Ranko Palačković u ime organizatora skupa UMSTIB RS i SSMSTRS. U radnom dijelu akademije govorilo se o radu udruženja i sindikata, njihovim zajedničkim ciljevima. U toku akademije upriličen je svečani muzički program u okviru koga su nastupile mlade profesorice muzike koje su izvođenjem svojih autorskih dijela doprinijele uspješnosti akademije.
UMSTIB RS i SSMSTRS je zahvalan svim svojim članovima koji su prepoznali vrijednost ovih organizacija. Kao ozbiljno udruženje čiji je jedan od ciljeva podizanje ugleda naše profesije, a koleginice i kolege koje su obnovile rad ovog udruženja 1998.godine, velik broj njih je zaslužan za uspješan rad udruženja. U znak zahvalnosti upravni obor Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske je donio odluku da se ustanovi Priznanje za doprinos, unaprijeđenje i razvoj sestrinstva u Republici Srpskoj koje će nositi ime Nada Trišić, zbog zasluga i vizionarstva koje je sestra Nada imala.
Ove godine smo istim priznanjem nagradili naše koleginice i kolege koji su radili sa Nadom i poslije nje, unaprijedili svojim radom Udruženje i sestrinstvo uopšte.
Priznanja su dodijeljena koleginicama i kolegama po hronološkom redoslijedu aktivnosti u Udruženju. Dobitnici priznanja su: Negoslav Preradović, Milovan Vuković, Dragan Kukavica, Kata Vujatović, Boško Knežević, Mara Veselić, Smiljka Stanković, Mlađenka Trivić, Jelica Bijelić, Dragica Veljović, Vida Jerković, Zora Gojković i Biljana Pandžić.

Poruka za sve medicinske sestre tehničare:
“Budite i dalje ono što jeste
Ogromna snaga misli i djela
Borite se za svoju struku
Živite zdravo i veselo
Budite ponosni na svoja djela.”
Nada Trišić

Nakon dodjele priznanja, druženje učesnika akademije je nastavljeno u restoranu Dom.

ZAKLJUČAK SEDMICE SESTRINSTVA

Medicinske sestre suočavaju se i s mnogim izazovima. U njihovom poslu ne dopuštaju se greške! Kad daje lijek, vadi pacijentu krv, stavlja iglu u venu ili kad naprosto premješta pacijenta, medicinska sestra uvijek mora biti izuzetno pažljiva. Ona si ne može dopustiti da napravi pogrešku Kako sve više i više promjena stiže u naš sistem, medicinske sestre imaju bezbroj drugih uloga u procesu njege: istraživanje, lokalnu zajednicu, obrazovanje, savjetovanje - sve to predstavlja odstupanja od jedne "stereotipne" uloge sestre. ”Medicinska sestra je osoba koja njeguje, pomaže i štiti — osoba koja je spremna brinuti se o bolesnima, ozlijeđenima i ostarjelima“. Nesebičnost je veoma važna, ali ipak nije dovoljna da bi osoba bila vrsna medicinska sestra. Dobra medicinska sestra takođe treba temeljito školovanje i poprilično radno iskustvo. Jedan od osnovnih zahtijeva je četiri ili više godina školovanja i prakse. Potrebna je obzirnost i strpljivost. Uvijek morate imati želju da naučite još više o njezi bolesnika i o medicini“

”Posljednjih godina od medicinskih sestara zahtijeva se sve veći nivo stručnog znanja. Stoga je neobično važno imati želju za učenjem i biti u stanju razumjeti ono što se uči. Osim toga, medicinske sestre trebaju brzo donositi odluke i hitno intervenisati kad situacija to zahtijeva”

”Dobra medicinska sestra mora biti savjesna, imati moć zapažanja i vladati se krajnje profesionalno. Ako medicinska sestra nema samopožrtvovan duh — ako je pomalo sebična ili nerado prima savjete od nadređenog medicinskog osoblja — neće moći dobro sarađivati niti s pacijentima niti s radnim kolegama“

”Njega bolesnika je vječna profesija. Sve dok bude postojao ljudski rod, postojat će i potreba za brigom, suosjećajnošću i razumijevanjem.“ Njega bolesnika zadovoljava tu potrebu.

Predsjednica UO UMSTIB RS
Mr.sci. Živana Vuković-Kostić