Početna stranica / Međunarodni dan medicinskih sestara 12 maj - Sedmica sestrinstva 08.05.-14.05.2017.godine

Međunarodni dan medicinskih sestara 12 maj - Sedmica sestrinstva 08.05.-14.05.2017.godine

UDRUŽENJE MEDICINSKIH SESTARA, TEHNIČARA I BABICA REPUBLIKE SRPSKE
STRUKOVNI SINDIKAT MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA REPUBLIKE SRPSKE

"Medicinske sestre: Jedinstven glas za postizanje ciljeva održivog razvitka profesije"

Međunarodni dan medicinskih sestara, koji se u svijetu i Republici Srpskoj obilježava 12. maja u znak sjećanja na datum rođenja Florence Nightingale (1820. - 1910.), engleske bolničarke i začetnice modernog sestrinstva u svijetu. Međunarodni dan medicinskih sestara je globalni događaj kojeg je ICN pokrenula 1965. godine i održava se svake godine kao priznanje neprocjenjivom radu medicinskih sestara. Ove je godine ICN uveo novi identitet i format, podržan od strane nekoliko medija kako bi pružio široki i interaktivni raspon uvida u ovu profesiju i istakao izvanredan rad svake sestre u bilo kojoj zemlji koje se nastoje brinuti za svoju zajednicu. Njihov neprocjenjiv rad daje ključni doprinos za zdravlje nacije. Istraživanja dokazuju da ulaganje u sestrinstvo rezultira zdravijom nacijom.

Sestre svojim primjerima iz prakse i dokazima temeljenim na praksi dokazuju svoj doprinos postizanju ciljeva održivog razvitka vlastite profesije. Medicinske sestre prikazom slučajeva iz prakse koju rade svakodnevno bilo u zajednici ili na klinikama, bave se zdravstvenim i društvenim izazovima sa kojima je suočena zemlja u kojoj žive i rade.

Organizacija zdravstvene njege i problema sa kojim se suočava sestrinstvo, koje ima potrebu da se uključi u nivoe na kojima se donose odluke, gdje se mora naglasiti da sestrinstvo mora biti podržano i unapređeno na viši stepen.

Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske i Strukovni sindikat medicinskih sestara, tehničara Republike Srpske 12 maj obilježilo je tradicionalno sa sedmicom sestrinstva. Ove godine kao i prethodnih UMSTIB RS koji je zvanični član/posmatrač koristio je slogan ICN-a. Slogan ovogodišnjeg Međunarodnog dana sestara je: "Jedinstven glas za postizanje ciljeva održivog razvoja profesije".

U periodu od 08.05.2017.god. do 14.05.2017 godine u zdravstvenim ustanovama medicinske sestre/tehničari su organizovale predavanja za korisnike svojih usluga kao i za koleginice i kolege.

12.05. 2017 godine u Banjaluci u parku Petak Kočić u periodu od 12-15 časova građanima grada Banja Luke su pružane usluge u skladu sa sestrinskim kompetencijama (mjerenje TT, RR; ŠUK-a, sestrinski preventivni razgovori itd.). Veliki broj građana je podržao ove aktivnosti i zahvalio se medicinskim sestrama i tehničarima na njihovim aktivnostima. Ovu aktivnost su podržali studenti zdravstvene njege Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

U organizaciji UMSTIB RS i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske 12.05. 2017.godine sa početkom u 19 časova u vijećnici Banskog dvora je održana Svečana akademija u čast MEĐUNARODNOG DANA MEDICINSKIH SESTARA.

Posebno svečano je bilo na akademiji u prepunoj sali vijećnice, svi smo se osjećali veoma ponosno što smo dio sestrinske profesije. Na akademiji su prisustvovali pored porodice Trišić, dr Rade Dujaković, Tomić dr Nataša, i druge uvažene zvanice.

Svečana akademija počela je svečanim muzičkim programom. U radnom dijelu akademije govorilo se o radu udruženja i sindikata, njihovim zajedničkim ciljevima.

UMSTIB RS i SSMSTRS je zahvalan svim svojim članovima koji su prepoznali vrijednost ovih organizacija. Kao ozbiljno udruženje čiji je jedan od ciljeva podizanje ugleda naše profesije, a koleginice i kolege koje su obnovile rad ovog udruženja 1998.godine, velik broj njih je zaslužan za uspješan rad udruženja. U znak zahvalnosti upravni obor Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske 2016 godine je donio odluku da se ustanovi Priznanje za doprinos, unaprijeđenje i razvoj sestrinstva u Republici Srpskoj koje će nositi ime Nada Trišić.

Ove godine smo istim priznanjem nagradili koleginicu Gordanu Milinković i kolegu Dmitra Azarića.

Nakon dodjele priznanja, druženje učesnika akademije je nastavljeno u Banskom dvoru uz prigodan koktel.

ZAKLJUČAK SEDMICE SESTRINSTVA

Od medicinskih sestara zahtijeva se sve veći nivo stručnog znanja. Stoga je neobično važno imati želju za učenjem i biti u stanju razumjeti ono što se uči.

Profesionalnost, posvećenost, znanje, empatija, spremnost da se znanje prenosi na mlađe koleginice i kolege, odgovornost i svijest koju nosi briga i staranje za ljudski život osnovni su zahtjevi ovog zanimanja.

Medicinske sestre su spremne da svoju profesiju podignu na viši nivo, podstičući koleginice i kolege kao i pacijente da aktivno uče i sudjeluju u očuvanju zdravlja tokom života.

Predsjednica UO UMSTIB RS
Mr.sci. Živana Vuković-Kostić