Početna stranica / Međunarodni dan medicinskih sestara 12 maj 2020

Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske - 12 maj 2020 Međunarodni dan medicinskih sestara

Kako je 2020. godinu pravovremeno Svjetska zdravstvena organizacija proglasila međunarodnom godinom medicinskih sestara i babica. " Rad medicinskih sestara i babica i važna uloga koju imaju u održavanju svijeta zdravim je posebno vidljiva u ovom period kada smo suočeni sa krizom prouzrokovanom novim korona virusom. Svojim stručnim, predanim i hrabrim radom medicinskih sestara, tehničara i babica koji se suočavaju sa koronavirusom one/i su potvrdili da 2020. i 200. godišnjica rođenja Florence Nightingale je godina medicinskih sestara i babica. Oči svijeta gledaju u našu profesiju na način na koji nismo mogli da predvidimo. Medicinske sestre su u centru pažnje, a širom ove planete ova tragična pandemija otkriva nezamenljiv rad sestara koji će svi konačno videti.

Svjetska zdravstvena organizacija odlučila i Svjetski dan zdravlja je posvetila medicinskim sestrama ističući njihov trenutni status i važnost u svijetu.
Poruka koju su nam uputili za 7 april Svjetski dan zdravlja glasi:
”Medicinske sestre i babice pomažu nam da živimo u sretnijem i zdravijem svijetu. Odvojimo trenutak kako bi im zahvalili.”

Planirali smo i željeli da i ove godine obilježimo 12 maj međunarodni dan medicinskih sestara, da nastavimo tradicionalno naše aktivnosti za građane Republike Srpske i stručne aktivnosti za medicinske sestre i tehničare. Zbog pandemije Covid- 19 potpuno je izmjenjen način života i rada, medicinske sestre i tehničari su maksimalno angažovani, neizvjesna epidemiološka situacija u ovom periodu je proizvela da međunarodni dan medicinskih sestara obilježimo na izmjenjen način.

Ove godine zbog nemogućnosti okupljana velikog broja građana, izostale su aktivnosti planirane za njih : predavanja , mjerenje šećera u krvi, mjerenje holesterola, mjerenje krvnog pritiska i tjelesne težine, ali je tim medicinskih sestara i tehničara 12.05. na ulicama grada Banja luka preventivno mjerio tjelesnu temperaturu našim gradjanima. Ova aktivnost je naišla na veliko odobravanje gražana, izazvala je medijsku pašnju a nije izostala ni podrška grada Banja Luka. Ovu aktivnost su lično podržali Srđan Amidžić zamjenik gradonačelnika grada Banja luka i Kecman dr Mira iz Sektora za zdravstvo grada Banja Luka.

Medicinske sestre i tehničari pružaju visokokvalitetnu stručnu sestrinsku njegu, vodeći dijalog u zajednici , rješavaju strahove i brojna pitanja koja se javljaju u ovom periodu. Upravo ovih dana i mjeseci smo svjedoci koliku važnost imaju medicinske sestre, u jeku pandemije svjedoci smo da je od velike važnosti sigurnost i opremljenost zdravstvenih ustanova i samog sistema. Ali iznad svega je važan ljudski faktor tj radna snaga koja je spremna reagovati u vanrednim situacijama i da su oni najviše na udaru . Stalna edukacija za medicinske sestre i tehničare nam omogućava da smo uvijek spremni pružiti najkvalitetniju i sigurnu njegu za naše stanovništvo.

U ovom trenutku medicinske sestre se susreću sa nizom problema . Tjeskobni su zbog brige o bolesnim pacijentima, suočavaju se sa brzim izmjenama bolničkih protokola, istovremeno brinu i za vlastito zdravlje te zdravlje svojih bližnjih što predstavlja dodatni psihološki pritisak Rad u ovakvim intenzivnim uslovima dovodi do snažnih emocionalnih reakcija, zamora, teškoća sa spavanjem, socijalnog povlačenja, narušenih odnosa s kolegama, sumnje u vlastito znanje i sposobnosti te propitkivanje vlastitih odluka. Medicinskim sestarama i zdravstvenim radnicima posao dodatno otežavaju laici koji se ne pridržavaju mjera zaštite i uputstva stručnjaka te na taj način dovode u rizik sebe i druge te oni koji šire neprovjerene medicinske informacije. Stoga je na svima odgovornost da pomognu zdravstvenom osoblju poštujući preporuke, štiteći sebe i druge, da se ne šire dezinformacije i panika.

Prema podacima WHO: U svijetu nedostaje šest miliona medicinskih sestara

Medicinske sestre su kičma svakog zdravstvenog sistema, ističe predsjednik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus. Medjunarodna asocijacija medicinskih sestara ICN-a je istakla da nedostatak dovoljnog broja medicinskih sestara pridonosi porastu stopa zaraze, medicinskim greškama i porastu stope smrtnosti, također su upozorili upozorava da taj problem rezultira isrcpljivanjem medicinskih sestara koje rade. Izvještaj u kojem ICN navodi da bogate zemlje ne školuju dovoljan broj medicinskih sestara te ne mogu zadovoljiti svoje potrebe pa ih uvoze. To samo pojačava zdravstvenu krizu u siromašnim zemljama. Ističu da “80 posto sestara u svijetu brine o 50 posto svjetskog stanovništva”. Svijetu je, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, potrebno još 9 miliona medicinskih sestara i babica da bi se do 2030. godine dosegla sveobuhvatna, univerzalna zdravstvena zaštita. Ovi izvještaji nam govore da se nalazimo u velikoj krizi za sestrinsku radnu snagu.

Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara tradicionalno zajedno su obilježili 12 maj međunarodni dan medicinskih sestara. Aktivnosti koje su održane : preventivno mjerenje temperature za građane grada Banja Luka, položeni su cvijenci nag rob koleginice Nade Trišić osnivača UMSTIB RS i tim gestom je odata počast prvoj predsjednici udruženja i svim koleginicama i kolegama koji su preminuli. Međunarodni dan medicinskih sestara je završen svečanom akademijom na kojoj je UMSTIB RS dodjelio priznanja za doprinos razvoju, ugledu I unapređenju sestrinstva u Republici Srpskoj. Dobitnici ovogodišnjeg priznanja su svojim stručnim, hrabrim , predanim radom doprinijelli da mi ostali koji nismo na prvoj liniji ovog fronta što bezbolnije prođemo kroz kroz ovu novonastalu situaciju. Oni nisu brinuli za svoje zdravlje već su samo radili kako su od njih zahtjevali novi protokoli i nova situacija u kojoj su se našli.

Zasluženo priznanje za 2020 godinu su dobili
• Sestrinski tim infektivne klinike UKC Republike Srpske
• HES JZU DZ Banja Luka

Predsjednica UMSTIB RS
Mr.sci. Živana Vuković-Kostić