Početna stranica / IZVJEŠTAJ - V Kongres i XX Simpozijum UMSTIB Republike Srpske sa međunarodnim učešćem

IZVJEŠTAJ - V Kongres i XX Simpozijum UMSTIB Republike Srpske sa međunarodnim učešćem

“Možda će biti ljepših vremena, ali ovo je naše”

Vrijeme je jedina stvar koju ne možemo kontrolisati, ne možemo ga zaustaviti niti promjeniti. Ono teče svojim tokom i prolazi bez obzira na sve. Gledajući na njega objektivno – vrijeme je mjerljiva veličina, možemo na njega gledati kao na prošlo, sadašnje i buduće, a njegov tempo prolaženja je uvijek isti. Međutim, gledajući na vrijeme subjektivno, ono prolazi uvijek drugačije – u zavisnosti od toga šta radimo, gdje smo, sa kim… Upravljati vremenom ne znači da treba raditi više i brže, već mudrije.

„Vrijeme je tu dovoljno dugo za one koji su spremni da ga iskoriste.” – Leonardo Da Vinči

U organizaciji Udruženja medicinskih sestara-tehničara i babica Republike Srpske, a pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u periodu od 02 - 05.06.2022.g. u Banja Luci je održan V Kongres i XX simpozijum Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske sa međunarodnim učešćem.

Svečanom otvaranju Kongresa koje je održano u Narodnom pozorištu Republike Srpske je prisustvovalo 300 medicinskih sestara, tehničara i babica iz zdravstvenih ustanova Republike Srpske, kao i medicinske sestara/tehničari iz Srbije, Hrvatske, Federacije Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Švicarske, Švedske, Norveška i Njemačke.

Na Kongresu učešće su uzeli :prof dr Vlado Đajić direktor UKC Republike Srpske, predsjednik Balkanske asocijacije medicinskih sestara Goran Mošić, Tomislav Kovačević Švicarska, Novaković-Bursać dr Snježana pomoćnik direktora ZZFMR Dr Miroslav Zotović Banja Luka, Dražen Jovanović dekan Univerziteta u Bijeljini, prof dr Zoran Aleksić Društvo hirurga Republike Srpske, PULS u BiH Mevludin Babajić, ESKULAP Srbija Mirjana Blanuša, SZRRS Loznica Radenka Ćiraković, predstavnici Udruženja Sestrinstvo na čelu sa Dobrilom Pejović i Zoricom Milošević, UMSTIB Republike Srbije Dragan Kodžo, Udruženje ZANAS Sjeverna Makedonija Gordana Bešliovska, ispred Visoke Medicinska škole Prijedor prisutan Ilija Stjepić, Udruženje Crne Gore, kao i brojne medicinske sestre,tehničari I babice iz zemalja učesnica Kongresa.

UMSTIB Republike Srpske je organizovao veliko okupljanje impresivnog broja priznatih stručnjaka iz svijeta sestrinske njege. Na ovom Kongresu stvorena je prilika za izmjenu strukovnog i naučnog iskustva, takođe je ovo bila prilika da se Banja Luka i Republika Srpske predstave u svojim ljepotama i vrijednostima. Kongres je bio namijenjen svima koji se direktno ili indirektno bave sestrinskom njegom: od samih učesnika, strukovnih udruženja, naučnih i stručnih institucija.

Rad Kongresa odvijao se kroz plenarna predavanja, usmena izlaganja, poster prezentacije i usklađene diskusije, pružena je prilika svim zainteresovanim učesnicima za razmjenu informacija vezanih za stručni rad, naučna istraživanja, nove ideje i tehnologije, te njihovu primjenu u svakodnevnoj praksi, a ovo sve sa ciljem poboljšanja brige za ljudsko zdravlje, jer medicina i zdravstvena njega kao nauke napreduju iz dana u dan. Teme koja je obrađena kroz plenarnu tematiku su : “ Na temeljima prošlosti gradimo budućnost” u toku sesije su učesnici imali priliku da vide modele uniformi medicinskih sestara u periodu 1900 - 1945 godina uz prezentaciju Tomislava Kovačevića na temu:” Obrazovane, zaslužne i zaboravljene medicinske sestre u razdoblju 1920 do 1945 godina”.

“Kvalitet i sigurnost “, “Zdravstvena njega razvijaj, inoviraj i demonstriraj” su izazvale reakciju publike sa diskusijama koje su bile konstruktivne , uskladjene i veoma značajne za prisutne. “ Primjeri dobre prakse su prikazani u radovima učesnika Kongresa, tako da su učesnici imali priliku da se upoznaju sa inovacijama u zdravstvenoj njezi. Sesija o “ Covid-19” nas je vratila u nedavni period, razmjenjena su brojna iskustva učesnika o tom periodu.

Kroz usmenu i poster prezentaciju izloženo je 105 radova, čiji su autori medicinske sestre, tehničari U toku V Kongresa i XX Simpozijuma održana su dva okrugla stola na teme: Globalni zdravstveni izazovi” i Virtuelna komunikacija u sestrinskoj praksi”

Ovim putem se zahvaljujem našim prijateljima koji su nas podržali i ove godine, a sve zahvaljujući tome što su prepoznali ulogu i značaj medicinske sestre i tehničara u zdravstvenom sistemu a su kompanije : NovoNordisk, Medikom Bijeljina, Lohmann Rauscher, Đaković d.o.o. Banja Luka, UKC Republike Srpske, Sindikat M-tel, JZU DZ Mrkonjić Grad, Banja Luka, JZU DZ Banja Luka, ZZFMR dr Miroslav Zotović Banja luka, Narodno pozorište Republike Srpske, Banski dvor Banja Luka , Sky2travel doo Banja Luka, Art print Banja Luka

 

Zaključci V Kongresa i XX simpozijuma umstib rs sa medjunarodnim učešćem

  • 1.   Medicinske sestre koje su bile začetnice sestrinstva na našoj regiji ne smiju biti zaboravljene, potrebno je nastaviti raditi na istorijatu sestrinstva u Republici Srpskoj. Jedan od oblika profesionalnog identiteta medicinske sestre je i vizuelni identitet koji je primarno određen izgledom uniforme.
  • 2.   Spremni smo za djela koja će donijeti rezultate , naučili smo da poštujući sebe poštujemo i druge, svoju prošlost nećemo ponavljati , spremni za naše vrijeme koje je sad tu za nas.
  • 3.   Kvalitet je usko povezan sa sigurnosti pacijenata i zdravstvenih profesionalaca . Primjenom najboljeg stručnog znanja u procesu zdravstvene njege se stvaraju uslovi za kvalitet i sigurnost.Medicinske sestre, tehničari i babice profesionalno se razvijaju kontinuiranom edukacijom, praćenjem inovacija, razvojem istih i demonstracijojm znanja i vještina.
  • 4.   U doba Covid pandemije smo se ponašali odgovorno, kako prema sopstvenom zdravlju, tako i prema zdravlju građana. Podrška koju smo imali u tom periodu treba da se nastavi, ojačati saradnju sa insitucijama, posebno obrazovnim ustanovama.
  • 5.   Promjena imidža profesije neophodna, poboljšavaje razumijevanja i percepcije o sestrinstvu kao profesiji i o dijelu sestrinskog djelokruga rada i samostalnosti u izvršavanju radnih zadataka medicinskih sestara je potrebno definisati Zakonom o djelatnosti. Sestrinstvo kao stručno-naučna disciplina bilježi znatan razvoj koji je povezan sa razvojem nauke i tehnologije, društvenim zbivanjima, odnosima i sistemom vrijednosti u društvu, mogućnostima i stepenom kvaliteta međunarodne saradnje raznorodnih sestrinskih organizacija. Naučnici dokazuju profesionalnu autonomiju medicinskih sestara i tehničara, tvrdnjom kako su za najbolji krajnji ishod liječenja potrebni pripadnici različitih struka u multidisciplinarnom timu.
  • 6.   UMSTIB Reublike Srpske je 24.03.2023.godine domaćin II Konferencije Balkanske asocijacije medicinskih sestara
  • 7.   U periodu 01.06. do 04.06.2023 godine će biti održan XXI Simpozijum UMSTIB Republike Srpske sa međunarodnim učešćem.

Predsjednica UO UMSTIB
Mr sci Živana Vuković-Kostić