Početna stranica / Izvještaj sa radionice sekcije medicinskih sestara porodične medicine

Izvještaj sa radionice sekcije medicinskih sestara porodične medicine

Januar 2015. godine

Radionica je održana u januaru 2015. godine u “Plavoj sali “Fonda zdravstvenog osiguranja. Na radionici su prisustvovale medicinske sestre iz slijedećih gradova: Srbac, Gradiška, Mrkonjić Grad, Dubica, Banjaluka. Prezentovan je izvještaj sa istraživanja o zadovoljstvu pacijenata ,zatim rad o značaju prevencije osteoporoze i pet radova koji su osmišljeni kao smjernice za rad u patronažnim posjetama, uz osvrt na pravnu zaštitu medicinskih sestara.

S obzirom da sve više timova porodične medicine imaju samo jednu medicinsku sestru koja uz rad u ambulanti obavlja i kućne posjete, njeno vrijeme provedeno sa vanjskim pacijentom je ograničeno ,a ukoliko posjetu obavlja van radnog vremena onda je i otežana komunikacija sa timskim doktorom. Takodje se postavlja pitanje ingerencija i kompetentnosti medicinskih sestara jer ne postoji zvanična obuka iz oblasti patronaže, te se primjećuju raznolikosti u radu.

Do sada nisu primijećeni elemeni nestručnosti u radu, ali sve češćim smanjivanjem broja osoblja i povećanim zahtjevima pacijenata.

Zaključak radionice

  • 1. potreba za vraćanjem Službe patronažnih posjeta ,a u međuvremenu je neophodna edukacija medicinskih sestara koje trenutno obavljaju ove posjete i usvajanje procedura , kako bi jednoobrazno pružale usluge zdravstvene njege.

Ovaj izvještaj proslijeđen je svim nadležnim institucijama (Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Udruženje medicinskih sestara ,tehničara i babica RS), te svim zdravstvenim ustanovama koje se bave primarnom zdravstvenom zaštitom u Republici Srpskoj, kako bismo zajedničkim snagama poboljšali kvalitet pruženih usluga i samim tim kvalitet života pacijenata, te smanjili dodatne troškove u zdravstvu.

S poštovanjem

Predsjednik Sekcije: Ćurguz Biljana