Početna stranica / SVJETSKI DAN ZDRAVLJA - O7.04.2019. godine

Obilježavanje: SVJETSKI DAN ZDRAVLJA - O7.04.2019. godine

Ove godine 07.04. medicinske sestre – tehničari članovi/ce Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske i Udruženja medicinskih sestara, tehničara I babica Republike Srpske obilježile/i su svjetski dan zdravlja . Na ovaj dan Strukovni sindikat medicnskih sestara i tehničara Republike Srpske i Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske odlučili su da svoje aktivnosti usmjere na osjetljivu kategoriju našeg stanovništva koji su korisnici i članovi udruženja Mozaika prijateljstva u Banja Luci. Brojne sugrađane siromaštvo je natjeralo da svakodnevno kucaju na vrata udruženja „Mozaik prijateljstva“ i traže topli obrok ili da se u hladnim zimskim danima ugriju.

Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske su svojom skromnom donacijom od 500 KM pripremili obrok za 962 korisnika udruženja Mozaik prijateljstva.

U periodu od 09 do 12 časova u prostorijama udruženja „Mozaik prijateljstva“ su se korisnicima provjeravale vrijednosti šećera u krvi, krvni pritisak, razgovaralo se i obavljale savjetodavne aktivnosti o prevenciji nezaraznih bolesti, i ovom prilikom ukazali smo na značaj redovnih zdravstvenih kontrola. Svakom pojedincu treba omogućiti da ima zdravstvenu njegu u njegovj lokalnoj zajednici.

"Uslov za dobro zdravlje je i redovna ishrana, tjelesna aktivnost i higijena. Osobe koje ovdje dolaze da bi koristile besplatnu kuhinju Udruženja nisu u materijalnoj mogućnosti da sve to obezbijede bez pomoći društva.

Ovom aktivnosti medicinske sestre- tehničari pokazali su korisnicima udruženja “Mozaik prijateljstva” im da nisu napušteni i sami , a i drugima će biti vidljivo da sa svojim malo za nekoga možemo uraditi puno.

„Biti medicinska sestra je jedinstven poziv koji traži ono najlepše u ljudskom biću-humanost i predanost pozivu. “Jedinstvena uloga medicinske sestre je pomagati pojedincu, bolesnom ili zdravom, u obavljanju onih aktivnosti koje pridonose zdravlju ili oporavku (ili mirnoj smrti), a koje bi pojedinac obavljao samostalno kada bi imao potrebnu snagu,volju i znanje.”

Tema i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije "Univerzalna zdravstvena pokrivenost i zdravstvena zaštita za sve", ovaj primjer treba da slijede i drugi i tako daju svoj doprinos za kvalitetniji život svih kategorija društva.

Predsjednica uo UMSTIB RS
Mr sci Živana Vuković-Kostić

Predsjednik UO SSMSIT RS
Dipl.m.z.njege Mirko Šerbedžija