Početna stranica / Izvještaj - XIII SIMPOZIJUM UMSTIB-a REPUBLIKE SRPSKE SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM

IZVJEŠTAJ - XIII SIMPOZIJUM UMSTIB-a REPUBLIKE SRPSKE SA MEĐUNARODNIM UČEŠĆEM

U organizaciji Udruženja medicinskih sestara-tehničara i babica Republike Srpske, a pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u periodu od 04 - 07.06.2015.g. u hotelu Monument na Kozari, održan je XIII simpozijum medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske sa međunarodnim učešćem.

Svečanom otvaranju Simpozijuma je prisustvovalo 180 medicinskih sestara iz zdravstvenih ustanova Republike Srpske, kao i medicinskih sestara iz Srbije, Slovenije Hrvatske, Federacije Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Norveške.
Svečanom otvaranju su prisustvovali direktor UB-KC Banja Luka prof dr Mirko Stanetić, pomoćnik direktora UB-KC BL za zdravstvenu njegu Slađana Vranješ, Visoka medicinska škola Prijedor Stanić dr Slobodan, predstavnik Strukovnog Sindikata medicinskih sestara g-din Ranko Palačković, predstavnici Projekta “Jačanje sestrinstva u BiH” g-đa Emira Dropić, UINARS Srbije Gordana Dragošev, Branka MIRIĆ Norveška, SZRRS Loznica Radenka Ćiraković, Udruženje Sestrinstvo KC Srbije Slobodanka Zelić, Zorica Jovanović, Jadranka Noveski predstavnici strukovnih asocijacija Slovenije Andreja Kvas, Ruža Pende Mikuš , Blanka Pust, Munira Pejić, Andreja Zupanec, Hrvatske Zoran Bradaš, Živko Stojčić, Ekrem Kevrić, Vovodina Spomenka Vernački , Zoran Ilić psihoterapeut i kouč, kao predstavnici zdravstvenih ustanova Republike Srpske.

Tema koja je obrađena kroz plenarnu tematiku je: “ Tajne uspješne komunikacije- Kako lakše da dobijemo ono što želimo uz očuvanje dobrog odnosa.”predavač je bio Ilić dr Zoran, koji je u planiranom vremenu održao zanimljivu I korisnu radionicu sa učesnicima , koji su mogli na praktičnom primjeru vidjeti tajne uspješne komunikacije.

U toku Simpozijuma je naš sponzor Eurosan Banja Luka održao prezentaciju svojih proizvoda i prikazao nam novosti u svojoj bogatoj paleti proizvoda za održavanje higijene u zdravstvenim ustanovama.Učesnici Simpozijuma su pokazali veliko interesovanje za njihove proizvode.

Kompanija NovoNordisk koja dugi niz godina podražava rad UMSTIB RS je za učesnike Simpozijuma pripremila predavanje na temu: “Insulin I HbAIc kao parameter dobre kontrole dijabetesa” predavač je bila Soldat Stanković dr Valentina.

Na kraju akltivnosti koje su imali naši sponzori predsjednica UMSTIB RS im je uručila zahvalnice.

Kroz usmenu i poster prezentaciju izloženo je 72 rada, čiji su autori medicinske sestre, tehničari i babice koje su istraživanjem iznijele primjere i iskustva iz prakse.Radovi su bili kvalitetno napisani, prezentovani I iz godine u godinu su naši radovi sve kvalitetniji. UMSTIB Republike Srpske tradicionalno organizuje veliko okupljanje impresivnog broja priznatih stručnjaka u svijetu sestrinske njege. Simpozujum je mjesto gdje su se razmijenila strukovna i naučna iskustva.

U ovoj godini se nastavio pozitivan trend da značajan broj učesnika je sebi obezbijedio donaciju za učešće na simpozijumu i novčane transakcije su se obavljale žiralno što olakšava rad organizacionog odbora. Kao organizacioni odbor smo zaključili a i u anketi koji smo obavili sa učesnicima ovo je ovo bio dobro organizovan simpozijum.

Učesnici simpozijuma su nakon diskusije jednoglasno usvojili zaključke XIII Simpozijuma koji će po njihovoj odluci biti proslijeđeni na relevantne adrese.

 

Zaključci XIII Simpozijuma UMSTIB RS sa mešunarodnim učešćem:

 • 1.   Medicinske sestre čine najveću grupu zdravstvenih radnika, dobro obrazovana i motivisana sestra poboljšava ishod liječenja.
 • 2.   Neophodno je uraditi standardizaciju početnog obrazovanja medicinskih sestara/li>
 • 3.   Urediti zakonom sestrinsku profesiju /Zakon o sestrinskoj djelatnosti, Komora medicinskih setara neophodna/ Sestrinske asocijacije
 • 4.   Da bi se ostvario profesionalni razvoj potrebno je zagovarati cjeloživotno učenje
 • 5.   Promovisati profesiju u skladu sa promjenama u svijetu s kojima se suočavamo i mogućnostima koje nam se nude
 • 6.   Obrazovanje uskladiti sa Direktivom EU 2005/36 /13 odnosi se na regulisanje profesije i obrazovanje, posebno segment predavača, fond sati teorije i prakse
 • 7.   U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS neophodan je Sektor za zdravstvene profesionalce koji će se baviti problemima u svojim profesijama / Sestre-sestrama, laboranti –laborantima, fizioterapeuti-fizioterapeutima, sanitarci-sanitarcima itd
 • 8.   Planiratio sestrinsku radnu snagu i onemogućiti brze prekvalifikacije i ugrožavanje sestrinske profesije kroz iste
 • 9.   Medicinske sestre su snaga koja nosi promjene i zdravstvena< njega je efikasna, djelotvorna i isplativa
 • 10.   Od Sindikata tražimo da uspostavi bolje sindikalno predstavljanje i zaštitu kod poslodavaca i kreatora zakona u skladu sa svojim ovlaštenjima.

 

Sledeći Simpozijum će biti održan od 02.06. do 05.06.2016.godine mjesto će biti naknadno saopšteno. Slogan sledećeg XIV Simpozijuma je : “Ne imitirajmo druge nađimo sami sebe i budimo ono što jesmo !!!

Tema predviđena za plenarnu tematiku je :

1. Kontinuirani profesionalni razvoj i razvoj karijere medicinske sestre-izmjenjena uloga medicinske sestre

2. Planiranje radne snage i optimiziranje sestrinskih vještina, pacijentova sigurnost

3. Pozitivno radno okruženje

 

Pomoć i podršku u organizaciji XIII Simpozijuma su pružili:

 • NovoNordisk
 • Eurosan Banja Luka
 • PRO SES
 • Grad Banja Luka
 • Grad Prijedor
 • Univerzitet Apeiron Banja Luka
 • ZZFMR „ drMiroslav Zotović“ Banja Luka
 • Banjalučka pivara
 • SKY agencija
 • Guideline-treavel agency
 • Art print Banja Luka
 • Hotel Monument Kozara